Preventie

chipChippen
Jaarlijks lopen in Nederland duizenden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen gelukkig via bijvoorbeeld de dierenambulance in een dierenopvang terecht. Voor dieren die geen chip hebben en niet in een databank zijn geregistreerd, is het vervolgens helaas vrijwel onmogelijk om de eigenaar terug te vinden! Een halsbandje met een penning of adreskokertje lijkt een goede oplossing. Deze blijken echter nogal eens verloren te gaan …..

Gelukkig is er een unieke identificatiemethode:
De elektronische chip. Vanwege de lange naam wordt het elektronisch identificeren ook wel “chippen” genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een wereldwijd unieke code.

De chip is veel kleiner dan een eurocent, maar voor u en uw huisdier goud waard! Maar: de chip is alleen waardevol in de combinatie met een goede registratie! Zonder registratie heeft de chip geen enkele zin!

U kunt tevens op internet checken of uw dier staat geregistreerd, bijvoorbeeld op: www.chipnummer.nl

 

dierenverzkeringenDierenverzekeringen
Overweegt u uw huisdier te verzekeren? Er zijn verschillende maatschappijen waarbij dit mogelijk is. Verzekeringen kunnen onder andere verschillen wat betreft de punten die vergoed worden en de hoogte van de eigen bijdrage.

Een aantal maatschappijen:

  • OHRA
  • Petplan
  • Hema
  • Inshared
  • Proteq
  • Verzekeruzelf.nl

Op het internet zijn verschillende sites te vinden die de verzekeringen met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld

www.112huisdier.nl

www.verzekerjehuisdier.nl

www.dierenverzekeringkiezen.nl

Parasieten
Honden en katten kunnen last hebben van inwendige en uitwendige parasieten. Inwendige parasieten zitten in de organen van het dier, zoals maag, darm, lever, longen en spieren. Sommige parasieten komen vooral in het buitenland voor, waar het warmer is en waar de parasieten beter gedijen dan in het koude Nederland.

Wormen
Wormen die voorkomen zijn lintwormen, spoelwormen, mijn- of haakwormen en de hartworm.

Spoelwormen
De spoelworm (ascaridia) komt bij bijna alle honden voor. Bijna iedere pup of kitten komt ter wereld met een besmetting met spoelwormen. Besmetting kan van dier op dier plaatsvinden. Een vrouwelijke spoelworm kan per dag honderdduizenden eieren (totaal ruim 80 miljoen) produceren. Spoelwormen kunnen maximaal 10 cm lang worden. Spoelwormen leven in de dunne darm. Soms komen spoelwormen met ontlasting en braaksel naar buiten. Eitjes van spoelwormen komen met ontlasting naar buiten. Pups kunnen door het drinken van melk van de teef ook besmet raken.

Haakwormen & Zweepwormen
Haakwormen worden ook van hond tot hond overgebracht. Deze wormen komen in Nederland wat minder vaak voor dan spoelwormen. Zweepwormen worden ook van dier op dier overgebracht, de eitjes kunnen jarenlang in de omgeving overleven. Zweepwormen bevinden zich in het laatste gedeelte van het maagdarmkanaal.

Lintwormen
Lintwormen (Cestoda) worden in tegenstelling tot de eerder beschreven wormen niet van dier op dier overgedragen. Lintwormen hebben namelijk een indirecte levenscyclus, wat betekent dat deze parasiet een andere diersoort als "tussengastheer" nodig heeft. Besmetting vindt plaats wanneer de hond deze "tussengastheer" opeet. Vooral vlooien zijn een belangrijke tussengastheer. Wanneer de hond besmet is vindt u meestal segmenten (klein en wit) van de lintworm onder de staart, in de omgeving en in de ontlasting.

Hartworm
Hartwormen (Dirofilaria) houden zich niet op in de darmen maar in de bloedvaten en vaak in de rechter hartkamer. Hartwomen zijn dodelijk als er geen preventieve maatregelen worden genomen. Hartwormen beschadigen hart, longen en lever. De larven van hartwormen worden door muggen overgedragen. Muggen zuigen bloed bij een besmette hond en worden zo besmet. Wanneer een andere hond gestoken wordt, dan raakt deze besmet. Hartwormen komen in Nederland niet voor, maart wel in het buitenland.

Uitwendige parasieten
Uitwendige parasieten zijn onder andere vlooien, luizen, teken en schurftmijt.

Vlooien
Vlooien zijn kleine, bruinzwarte insecten zonder vleugels. Het lichaam is zijdelings afgeplat. Vlooien kunnen enorm ver springen. Vlooien zuigen bloed en leggen eieren op allerlei plekken in huis. Uit de eieren komen witte larfjes. Vlooien kunnen niet goed tegen kou, maar eieren blijven in leven.

Luizen
Luizen zijn ook insecten zonder vleugels en met plat lichaam. Er zijn 2 typen luizen, zuigende en bijtende. Bijtende luizen voeden zich met huidschilfers en bloed. Zuigende luizen zijn langer en leven alleen van bloed. Luizen worden overgedragen door direct contact van het ene dier met het andere.

Teken
Als teken zich vastbijten, zullen ze zich met hun kop ingraven in de huid. Volgezogen teken zien er uit als grijze bolletjes. Teken kunnen diverse ziekten overdragen. Met name in wat warmere regio’s van Europa zijn veel teken besmet met ziekten.

Mijten
Er zijn verschillende soorten mijten. De meest voorkomende zijn sarcoptes, demodex (jonge honden schurft, oormijt (otodectes) en cheyletiella.

Sarcoptes: Sarcoptes mijten maken gangetjes in de huid. Slechts een paar mijten kunnen al heftige jeuk geven, ze zijn dan ook lastig te vinden als er een afkrabsel gemaakt wordt. Dieren kunnen kale plekken hebben aan oren, snuit, ellebogen en poten.

Demodex: Demodex mijten leven in talgklieren en in de haarzakjes. Deze mijt komt regelmatig voor, maar geeft niet in alle gevallen klachten. Honden die aangetast zijn hebben vaak een verdikte huid op snuit, poten en rondom de ogen. De behandeling is vaak langdurig.

Otodectes cynotis: Deze mijten leven in de gehoorgang. Een infectie met oormijt is te herkennen aan het feit dat er zwarte oorsmeer in het oor zit. Vaak schudden dieren met hun kop en hebben ze veel jeuk aan de oren.

Cheyletiella: De Cheyletiella mijten lijken op huidschilfers. Als een dier last heeft van deze mijten, dan lijkt het of er veel “roos” is. Dieren kunnen last krijgen van jeuk, haaruitval en schilfering.

Comments are closed.